Alles over kleurprofielen

Weterscore ⭐️⭐️⭐️
meer info over de wetermeter

Wie met een gekalibreerd scherm werkt en beschikt over professionele grafische software kan een ICC profiel installeren, ook wel een kleurprofiel genoemd. Dit kan helpen om op een correcte manier je beelden voor te bereiden op het drukken. Zo kan je vermijden dat er een omzetting moet gebeuren, met een kleurverschuiving in je afbeelding(en) als gevolg. Daarnaast kan een ICC-profiel op een gekalibreerd scherm bijdragen tot een realistischere weergave op je scherm, van hoe je drukwerk er straks gaat uitzien.

Wie bepaald de standaard?

Het ECI (European Color Initiative) is een groep experts die standaarden ontwikkelen waarvan we in de grafische sector gebruik maken. Hun grootste doel is het voorspelbaar en consequent produceren van kleuren op het drukvel. 

Wat is de standaard?

De PSO coated V3 is vandaag de standaard voor veel van de door ons geproduceerde materialen. We raden dan ook dit kleurprofiel aan voor alle beelden in je drukwerk bij Zwartopwit. 

👉 Download PSO coated V3

Een ICC-profiel installeren op je computer

Pak het gedownloade .zip bestand uit om aan de slag te gaan met de inhoud.

  • Windows
    klik op je rechtermuisknop en kies installeer profiel (install profile)
  • Mac
    plaats het bestand in de map Macintosh HD > Bibliotheek (Library) > ColorSync > Profiles > Recommended

Hoe kan ik een geïnstalleerd profiel gebruiken?

👉 Ontdek de mogelijkheden om een proefdruk te laten maken.

Waarom het coated profiel gebruiken voor alle verschillende materialen?

In principe is de PSO coated V3 geschikt voor gestreken papieren en is er een andere standaard, de PSO uncoated V3, voor ongestreken papieren. Het kleurbereik van die PSO uncoated V3 voor ongestreken papieren is wat kleiner dan dat van de gestreken papieren. Onze ervaring is dat die standaard voor ongestreken papieren kleiner is dan het werkelijk bereik van ons machinepark op deze papiersoort. Om het maximaal kleurbereik van het gekozen materiaal te kunnen halen raden wij aan om altijd de PSO coated V3 te gebruiken.

Het voordeel van bovenstaande werkwijze is dat je een groter kleurbereik op ongestreken papier kan halen. Het nadeel dat de simulatie op je beeldscherm voor het bedrukken van ongestreken papiersoorten niet helemaal juist is. Het alternatief is om de standaard PSO uncoated V3 te volgen, die een kleiner kleurbereik heeft.