De kleuren juist weergeven op je beeldscherm

Weterscore ⭐️⭐️⭐️
meer info over de wetermeter

Enkel wie een doorgedreven vorm van kleurmanagement wil realiseren en beschikt over professionele grafische software kan zijn beeldscherm kalibreren en vervolgens kleurinstellingen laden. Op deze manier benadert de weergave van je ontwerp op het scherm zo goed mogelijk het gedrukte resultaat.

Beeldscherm kalibreren

Je beeldscherm manueel kalibreren

Wie niet over een meettoestel beschikt om je kleuren te kalibreren zal hiervoor de kalibratiesoftware op je Windows- of Mac-besturingsysteem moeten gebruiken. Dit gebeurd visueel en dus op basis van uw persoonlijke waarnemingen van de kleuren. Het zal ook geen rekening houden met het omgevingslicht en is dus minder juist dan bij het gebruik van een meettoestel.

Volg de instructies van je besturingsysteem om je scherm te kalibreren. Als referentie voor je drukwerk kies voor een witpunt van 5000 kelvin of D50 om papierwit te simuleren. De gele indruk die het scherm geeft maakt dit profiel wat minder geschikt voor dagelijks werk of video's te bekijken op je beeldscherm.

Kalibreer je beeldscherm met een kalibratietoestel

Om je beeldscherm objectief te kunnen kalibreren heb je een toestel zoals een colorimeter nodig. Dat toestel plaats je op je scherm en met de bijgeleverde software metingen gaat uitvoeren. Volg de handleiding van het toestel met de instructies voor jouw besturingsysteem.

Plaats je beeldscherm altijd in een ruimte met zo weinig mogelijk weerspiegeling. De kwaliteit van je beeldscherm bepaalt mee hoe goed je de kleuren van de afdruk kan nabootsen.

👉 Installeer het juiste ICC-profiel om verder te kunnen gaan met de volgende stappen

Kleurinstellingen laden

In Adobe In-design, Illustrator en Photoshop kan je via het menu bewerken > kleurinstellingen onze kleurinstellingen laden.
👉 Download de Zwartopwit Coated kleurinstellingen
👉 Waarom gebruiken jullie  één profiel voor zowel gestreken als ongestreken papiersoorten?

Kies voor elke ontwerp de juiste kleurinstellingen afhankelijk van je papierkeuze.

De juiste weergave activeren

In Adobe In-design, Illustrator en Photoshop kunnen we in het menu weergave de gekozen instellingen activeren.

•  via instellen proef kunnen we het juiste profiel kiezen
  • ✔️ de proefkleuren aanzetten
  • ✔️ voorvertoning overdruk aanzetten