Wat is overdruk of overprint?

Weterscore ⭐️⭐️⭐️
meer info over de wetermeter

Overdruk of in het Engels overprint is een instelling die je kan aanzetten voor lijnen en vlakken in je ontwerp. Wanneer overdruk actief is voor een lijn, vlak of tekst worden kleuren in plaats van op elkaar door elkaar gedrukt. 

Het effect van gekleurde lijnen, vlakken of tekst in overdruk

Een lijn, vlak of tekst in overdruk toont de inkt van de elementen eronder. Dat kan de oorspronkelijke kleur van je lijn, vlak of tekst beïnvloeden. 

Overdruk uit (standaardOverdruk aan


Waarvoor kan overdruk gebruikt worden?

Wanneer het bewust gebruikt wordt kan je hiermee interessante effecten in je ontwerp voorzien. Technische kleuren voor Kapvormen en contourlijnen worden opzettelijk in overdruk geplaatst om te vermijden dat er witte lijnen in je ontwerp verschijnen als deze kleur wordt uitgenomen voor productie. Ook bij het werken met fluokleuren of dekwit is het noodzakelijk deze in overdruk te plaatsen. 

⚠️ Het gevaar van witte lijnen, vlakken of tekst in overdruk te plaatsen

Onopzettelijk gebruik kan voor verrassende en ongewilde resultaten zorgen. Een witte lijn, vlak of tekst die in overdruk staat zal in veel gevallen niet meer zichtbaar zijn op het gedrukte resultaat. Je vraagt hiermee immers om de kleur onder de witte tekst te laten doorlopen, waardoor die verdwijnt.

Zwarte tekst in overdruk

In de professionele grafische software staat voor zwarte tekst standaard overdruk aan. Door de achtergrondkleur door te drukken onder je zwarte tekst worden er pasverschillen op de drukpers vermeden. 

Controleren jullie mijn bestanden op problemen met overdruk of overprint?

Wat voor sommige aanvoelt als een speciaal effect kan voor iemand anders een fout zijn. Dat maakt het voor ons niet mogelijk om je bestanden te controleren op het gebruik van overdruk of overprint.

Overdruk simuleren op het scherm

De effecten van overdruk in je ontwerp zijn in principe pas zichtbaar op het vel dat uit de drukpers rolt. Gelukkig kan je in je grafische software ervoor kiezen om het effect te simuleren op je scherm zodat je op voorhand kan zien wat er straks gedrukt wordt. In de opdrachtbevestiging die je van ons ontvangt wordt het effect van overdruk steeds gesimuleerd wat een extra controlemiddel kan zijn.

Overdruk goed weergeven in illustrator of in-design

Overdruk goed weergeven in Adobe acrobat