Wat is resolutie of beeldkwaliteit?

Weterscore ⭐️
meer info over de wetermeter

De resolutie of beeldkwaliteit van de afbeeldingen in je bestanden is bepalend hoe scherp deze kunnen afgedrukt worden.

DPI en PPI

Op een beeldscherm spreken we van PPI (pixels per inch) en op gedrukt papier wordt dat DPI (Dots per inch). Hoewel deze twee dingen dus niet hetzelfde zijn staan ze wel rechtstreeks met elkaar in verband. Hoe meer pixels op je beeldscherm hoe meer dots op papier, hoe scherper je afbeelding.

De scherpst mogelijke afdruk 

Afbeeldingen in drukwerk worden op de scherpst mogelijk manier gedrukt als ze een resolutie hebben van 400 DPI. Hoe lager de resolutie, hoe onscherper de afdruk. Zo is een resolutie van 225 DPI nog steeds voldoende om een scherpe afdruk te maken. In het geval van een resolutie van 72 DPI gaat je afbeelding bij drukwerk van een standaardformaat duidelijk onscherp zijn en de pixels zichtbaar worden in een blokjespatroon.

Links zie je een afbeelding van 400 DPI, rechts een afbeelding van 72 DPI

👉 om de kwaliteit en scherpte van teksten en tekeningen te begrijpen leggen we je graag het verschil tussen pixels en vectoren uit

Resolutie van borden en banners

Voor grotere producten die worden opgehangen zoals borden, banners en een canvas bijvoorbeeld is de resolutiegrens iets lager net omdat je deze vanop een afstand bekijkt. Zo kan een resolutie tussen 100 DPI en 150 DPI hiervoor nog steeds voldoende zijn.

👉 Wie bestanden ontwerpt voor producten groter dan vijf meter is zefls 72 DPI voldoende

Kan je de beeldkwaliteit verhogen?

Het verhogen van een laag resolutie beeld naar een hogere resolutie is niet altijd een goed idee. Er zijn te weinig pixels en de computer zal de ontbrekende pixels moeten bij verzinnen. Daarmee bereik je niet altijd een goed resultaat.

Je kan beter op zoek gaan naar een beeld van een hogere resolutie. Of het origineel beeld gebruiken. Foto's die verstuurd zijn met whatsapp, instagram of op een andere digitale manier worden vaak automatisch verkleind om het versturen te vergemakkelijken. 

Een afbeelding verkleinen om de resolutie te verhogen

Door het verkleinen van een afbeelding kan je een hogere resolutie bekomen. Zo kan bijvoorbeeld een afbeelding van 20x20 cm met een resolutie van 150 DPI  door het formaat van de afbeelding aan te passen naar 5x5 cm 300 DPI worden. 

Beelden van het internet

Het is niet omdat Google je een parel van een beeldje op je scherm presenteert, dat deze afbeelding er op je drukwerk even goed zal uitzien. Als je afbeeldingen op Google zoekt kan je best via het tools menu het formaat op groot instellen om je kansen op een hoge kwaliteitsafbeelding verhogen. Een goede bron van afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn stockfoto websites.