De verschillende soorten zwart

Bij het ontwerp van je offset-drukwerk kan je handig gebruik maken van het verschil tussen lichtzwart en donkerzwart. Maar het kan net zo goed voor een onverwacht resultaat zorgen.

Onverwacht resultaat door verschil in zwart

We krijgen wel eens de vraag waarom er verschil in zwart merkbaar is in het gedrukt resultaat. De zwarte achtergrond van een afbeelding is vaak samengesteld uit meer kleuren dan zwart alleen. Die andere kleuren zorgen voor een dieper zwart dat in contrast komt te staan met het vlak, dat enkel en alleen uit zwart bestaat. 

De enige oplossing voor dit probleem is om de samenstelling van het zwart achter de afbeelding te meten en dezelfde waardes toe te passen op het achtergrondvlak. Dit is helaas niet mogelijk zonder het gebruik van professionele grafische software.
Wie dit wil toepassen moet zorgen dat zijn beeld al omgezet is naar CMYK omdat ook deze methode onverwachte resultaten zal geven voor beelden in RGB.

Leestekens

Leestekens worden meestal in 100% zwart gedrukt (Cyaan 0%, Magenta 0%, Y=0%, K=100%) en dat is de juiste samenstelling voor teksten.

Verschillende tinten zwart

Als je in je ontwerp een minimale schakering van verschillende tinten zwart op elkaar wil gebruiken kan je deze waardes daarvoor gebruiken.

  • donkerzwart: Cyaan 70%, Magenta 60%, Geel 55%, Zwart 100%
  • lichtzwart:  Cyaan 40%, Magenta 30%, Geel 25%, Zwart  92%

Koud zwart, warm zwart of rijk zwart

Je kan experimenteren met verschillende soorten zwart om een bepaalde tint te voorzien in je zwart. 

  • cool black: Cyaan 70%,  Magenta 35%,  Geel 40%, Zwart 100%
  • warm black  Cyaan 35%, Magenta 60%, Geel 60%, Zwart  100%
  • rich black Cyaan 50%, Magenta 40%, Geel  40%, Zwart  100%

ℹ️ Wie zijn eigen samenstelling wil gebruiken vermijd best te hoge waarden van de C, M en Y- inkten. De som van de CMYK-waarden mag nooit boven 285% uitkomen.

Registratiekleur

De registratiekleur, die je in professionele grafische programma's kan terugvinden, is een kleur samengesteld uit alle gebruikte kleuren in het ontwerp in 100%. Die kleur is bedoeld om te gebruiken voor registratietekens zoals snijlijnen of paskruisen. Gebruik nooit de registratiekleur in je opmaak.