Het verschil tussen pixels en vectoren

Wat zijn pixels

Pixels zijn kleine vierkantjes die allemaal samen in een raster een beeld vormen. Daarom wordt er ook wel eens gesproken van gerasterde bestanden. Een foto bestaat altijd uit pixels. Hoe hoger de kwaliteit of resolutie van je afbeelding hoe scherper de afdruk.

👉 Meer over de resolutie of kwaliteit van je afbeeldingen

Wat zijn vectoren

Teksten en tekeningen zijn in het beste geval niet opgebouwd uit pixels maar zijn vectorieel. Die teksten of tekeningen bestaan uit paden of lijnen en verbindingspunten. Daarom noemen we dat ook wel eens lijntekeningen. Voordelen van vectoriële tekeningen of tekst zijn dat ze oneindig vergroot kunnen worden zonder dat de kwaliteit ervan vermindert.

Gebruik de juiste software

Of je tekst, afbeeldingen en tekeningen gemaakt worden als pixels of vectoren is afhankelijk van welk softwarepakket je gebruikt of op welke manier je een pdf maakt.

👉 Wie Canva gebruikt kiest bij het maken van de pdf best nooit voor PDF plat maken

Hoe professionele grafische software hiermee om gaat

Photoshop behandelt tekst en beeld in de meeste gevallen als pixels. Het is daardoor niet gebruikelijk om leesteksten te plaatsen in photoshop. Illustrator behandelt tekst en tekeningen in de meestal gevallen als vectoren. Daarom is de aanbevolen werkwijze om je tekeningen en afbeeldingen te verzamelen in Adobe In-design om daarin een optimaal drukklaar pdf bestand te maken.