Wat wordt bedoeld met bleed of afloop?

Weterscore ⭐️
meer info over de wetermeter

Afloop, bleed of overloop zijn allemaal synoniemen voor een extra marge die rond de opmaak van je document moet voorzien worden. In die marge lopen alle afbeeldingen en elementen die straks tot tegen de rand moeten komen nog verder door. Die marge mag dus niet gewoon een witte boord zijn.  Enkel zo kunnen we garanderen dat we je drukwerk kunnen snijden zonder dat er fijne witte randen rondom tevoorschijn komen.

Bruto en netto formaat

Een drukklaar bestand moet altijd 4 mm hoger en 4 mm breder zijn dan het formaat dat het uiteindelijk gesneden moet worden. Dat noemen we het bruto formaat. Zo hebben we aan elke van de vier zijden 2 mm extra bleed om minimale snijverschillen te kunnen opvangen en te kunnen snijden naar het netto formaat.

formaat op
onze website
bruto
bestandsformaat
gesneden
formaat (netto)
Veiligheidszone voor
tekst en logo's
A4214x301 mm210x297 mm206x293 mm
A5152x214 mm148x210 mm144x206 mm
A6109x152 mm105x148 mm101x144 mm
naamkaartje90x58 mm86x54 mm82x50 mm


... deze formule kan je toepassen op alle formaten.
👉 uitzonderingen op de regel voor onze XXL producten als borden, banners, zeildoeken en Canvas

Aflopenden elementen

Alle elementen die straks van het blad moeten aflopen, moeten doorlopen tot tegen de rand van het bruto formaat. Dat kunnen gekleurde achtergronden, vlakken of afbeeldingen zijn.


Veiligheidszone

Teksten, logo's of andere belangrijke inhoud dient zich binnen de veiligheidszone te bevinden om te vermijden dat ze na het snijden tegen de kant kleven of worden aangesneden. Die zone is 4 mm minder hoog en 4 mm minder breed dan ons gesneden formaat en wordt in het grafische ook wel de zetspiegel genoemd. Alles wat buiten deze zone geplaatst wordt loopt het risico om stuk gesneden te worden of kleeft tegen de papierrand, wat we willen vermijden.

Weterscore ⭐️⭐️
meer info over de wetermeter

👉 Je hebt afloop voorzien in je ontwerp (in-design, illustrator) maar die verschijnt niet in de pdf
👉 Afloop voorzien bij cirkels
👉 Afloop bij canvas, borden, banners en zeildoeken

Boorden of kaders rond je ontwerp

Wie een gekleurde of witte boord of kader rond zijn ontwerp wil maakt deze best minstens 4 mm dik. En vergeet niet dat 4 mm dik op het netto formaat betekent dat deze 6 mm moet zijn op je bruto formaat.
👉 Kom nog meer te weten over het gebruik van boorden of kaders in je ontwerp