RGB en CMYK

Weterscore ⭐️
meer info over de wetermeter

De kleuren op je beeldscherm worden opgebouwd uit een samenstelling van Rood, Groen en Blauw: RGB. Bovendien is een beeldscherm een lichtbron, kleuren zijn fel en ‘knallen’ meer.

Drukwerk daarentegen wordt opgebouwd uit een samenstelling van Cyaan, Magenta, Gele en Zwarte inkten: CMYK ook wel full colour of vierkleurendruk genoemd. Papier is geen lichtbron maar reflecteert het omgevingslicht.

Wij raden aan om de noodzakelijke omzetting van RGB naar CMYK zo vroeg mogelijk te maken in het ontwerpproces van je drukwerk. In dat geval heb je zelf  controle over de manier waarop dit gebeurt en de kans om aanpassingen om je bestand nog aan te passen.

Je begrijpt dat de omstandigheden om kleuren weer te geven erg verschillend zijn tussen scherm en drukwerk. Om er voor te zorgen dat wat je op je scherm ziet zo juist mogelijk de werkelijkheid benadert, je drukwerk dus, wordt er gebruik gemaakt van ICC-profielen. In bepaalde grafische software pakketten is het mogelijk om de simulatie van dit proces te verfijnen.

👉 Handleiding profielen in Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Photoshop